Nyomtatás
PDF

Falépcső

Írta: Administrator on 2011 november 22.

Ha a házhoz vezető „út”, vagy a kert lejtős, akkor nehézkes a közlekedés. Erre megoldás a kerti lépcső. Ezeknek két altípusa van. Vagy talajba süllyesztjük a lépcsőt, vagy a terepszint felé emeljük (szabadon álló). A lépcső építésének első lépése a méretezés (Lépcsőképlet: 2m+sz=60-65cm). A kertben minél kényelmesebb, laposabb lépcső kialakítása a célszerű. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, akkor pihenőt is lehet beiktatni.

Tóth-tető .hu - Ács és tetőfedés, tetőfelújítás garanciával
Ingyenes személyes felmérés és visszahívás kérése érdekében töltse ki az alábbi űrlapot! . Ígérjük, hogy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!
Név (*)
Please type your full name.
E-mail (*)
Invalid email address.
Telefonszám
Invalid Input
Város
Invalid Input
Elsősorban melyik szolgáltatásunk érdekli? (*)
Please tell us how big is your company.
Mikorra gondolta a munka kezdetét? (*)
Please select a date when we should contact you.
  

Ha a lépcső méretezése elkészült, akkor kilehet választani az anyagát. Itt sok választási lehetőség van. Pl. beton, kő, fa, tégla, előre gyártott elemek.

A fa lépcsőknél is többfajta anyagválasztás lehetséges. Pl. palló, salak-, vagy kavicslapra rakott ácskapcsokkal összefogott vasúti talpfa, impregnált rönkfa… Napjainkban már nagyon jó minőségű, speciális profilú-, méretű-, nagynyomáson telített impregnált faanyagok kaphatók. Ezek a speciális kezelésnek köszönhetően, 25 évig sem korhad el.

Rönkfa lépcső:

Első lépésben előkészítjük a lépcső helyét (15-15 cm mély árok). Ezután a legalsó rönkfát tartó két kihegyezett, faanyagvédett, keményfa karókat leverjük úgy, hogy a rönkfánál alacsonyabban álljanak ki a talajból. Ezután a helyére rakjuk az első rönköt. Ha ez kész akkor jöhet a „lépcsőfok” feltöltése zúzalékkal, vagy kaviccsal. A következő lépcsőfokok hasonlóképpen készülnek el. Ha elkészült, akkor betöltjük a járófelületet adó kavicsot, murvát, faaprítékot stb.

Lakáson belül:

A több szintes lakásoknál a szintkülönbségek áthidalására lépcsőre van szükség. A lépcső egy funkcionális épületszerkezet, de az esztétikai hatása sem elhanyagolható. A fő szempot, hogy használható és biztonságos legyen. De az ezeket a feltételeket teljesítő szerkezetnek nagy a helyigénye.

Méretezés: A kényelmes fellépés 16,5-20cm. Ehhez arányosítani kell a belépés szélességét, ami 24 < X < 34 intervallumra tehető.

A lépcsők, különösen az utólag beépítettek, többnyire fából készülnek. Érdemes nagy élettartamú faanyagot használni és bedolgozás után, a felületkezelésről sem szabad megfeledkezni.

A lépcső típusának megválasztása nagyban függ a lépcsőt fogadó terület nagyságától. Ezt szem előtt tartva a következő lépcsőtípusok közül választhatunk:

  • egykarú
  • kétkarú
  • háromkarú
  • négykarú
  • csiga
  • íves

"Az elégedett ügyfél a legjobb reklám." -mottó

 

TETŐ - TETŐÉPÍTÉS, TETŐSZERKEZET ÉPÍTÉS, TETŐFEDÉS, TETŐ FELÚJÍTÁS, TETŐ SZIGETELÉS, ÁCSMUNKA